Utbildningen för Remake Textile har nu inletts vid Textilhögskolan i Borås, och deltagarna har redan fått en grundlig introduktion till cirkularitet och hållbarhet inom textilbranschen. Under den första veckan har Tuser Biswas, utbildningsansvarig för projektet, lett undervisningen med fokus på hur textilbranschen kan bli mer hållbar och cirkulär.
Fokus på Cirkularitet och Hållbarhet
Undervisningen har varit intensiv och lärorik, med ett starkt fokus på cirkularitet i textilproduktionen. Deltagarna har lärt sig om vikten av att skapa textilier som är designade för att vara hållbara, återanvändbara och återvinningsbara. Tuser Biswas har också visat deltagarna de olika labb och material som finns på Textilhögskolan, vilket har gett dem praktisk insikt i hur man arbetar med textilåtervinning och hållbar design. Genom att använda avancerad utrustning och laboratorier får deltagarna en djupare förståelse för hur olika material och processer påverkar textilens livscykel. Förutom sömnad, färgning, tryckning och materialkännedom, har deltagarna fått kunskaper inom industriell textilproduktion genom att få undervisning av textilteknikerna som arbetar i Textilhögskolans labb. De har fått en djupare förståelse för maskinerna som används för textilindustrins många tillverkningsmoment. Maskinstickning och industriell vävning är exempel på processer som deltagarna fick chans att se från början till slut under handledning av Textilhögskolans personal.
De har lärt sig hur en fiber blir till garn och sedan tyg. Vi har arbetat med tryck och färgning och hur det går att göra en produkt av materialet. Vi har också arbetat med reparation – att laga och fixa plagg och textilier. -Tuser Biswas, postdoktor i textilteknologi som leder Textilhögskolans del av projektet.
Deltagarna har också fått en introduktion till olika verktyg och tekniker för att analysera och förbättra textilprodukters hållbarhet. De har fått lära sig om materialens miljöpåverkan och hur man kan optimera produktionen för att minimera avfall och energiåtgång. Detta hands-on tillvägagångssätt gör att de kan tillämpa sina kunskaper direkt under den kommande praktiken på Erikshjälpen, en viktig del av projektet för att stötta deltagarna i deras framtida integration på arbetsmarknaden.
Modevisningen Exit
Den första veckan avslutades med en fantastisk modevisning, Exit, där examenseleverna från Textilhögskolan presenterade sina kreationer. Genom att se hur de studerande applicerar hållbar design i sina egna kollektioner, får deltagarna en konkret förståelse för hur deras egna projekt kan utvecklas.
Visningen av Exit fungerade också som en plattform för att diskutera hur hållbarhet och cirkularitet kan integreras i högkvalitativ modeproduktion. Deltagarna kunde se exempel på hur innovativa tekniker och material kan användas för att skapa både estetiskt tilltalande och hållbara plagg.
Deltagarna i Remake Textile får inte bara teoretiska kunskaper utan också praktiska färdigheter som är avgörande för deras framtida karriärer inom textil- och modeindustrin. Genom att lära sig om cirkulär ekonomi och hållbar design får de en unik kompetens som gör dem attraktiva på arbetsmarknaden. Utbildningen förbereder dem för att arbeta med de utmaningar och möjligheter som finns inom hållbar textilproduktion, och ger dem verktyg för att driva förändring inom branschen.
DELTAGARNAS UPPLEVELSE
– Jag har gjort mycket själv innan också, jag har alltid varit punkig på det sättet, finns det inte resurser så kör jag ändå. De här veckorna på Textilhögskolan har varit kul, det har varit väldigt positivt att få testa på allting och lyxigt att få komma hit och träffa alla fina lärare och vistas i lokalerna, säger Nino som är en av deltagarna i Remake Textile.
Inför praktiken på en secondhandbutik känner sig Nino nu rustad:
– Vi ska få välja och vraka bland textilavfall som inte går att sälja. I stället ska vi skapa nytt av det!
Med stöd från Coompanion Göteborg och finansiering från Europeiska Socialfonden, erbjuder Remake Textile ett omfattande program som kombinerar utbildning, praktisk erfarenhet och kreativ innovation. Detta initiativ är en viktig del av arbetet med att utveckla en mer hållbar och cirkulär textilindustri, och deltagarna står i framkant av denna förändring.